søndag 28. september 2008

Journalister til irritasjon

En journalist videreformidler, belyser og avdekker en verden vi lever i. Oppgavene innebærer i stor grad å sette seg inn i ny kunnskap, eller benytte kunnskapen som allerede er opparbeidet. Det som er spesielt med arbeidet journalister gjør, er at kompetansen blir så til de grader blottlagt.

Av og til går redaksjoner og journalister på limpinnen, som f.eks. da fotballspilleren Raymond Kvisvik lurte TV2, eller da man endelig kunne fortelle at man hadde funnet rosinen i pølsa. At journalister blir utsatt for narrestreker er ikke uvanlig og av og til skjer det at journalister blir lurt. Dette er til å leve med.

Det som derimot er mer irriterende er når journalister blottlegger sin manglende kompetanse fullstendig, eller ikke har forståelse for det man formidler. I slike saker blir lesere, eller seere, nærmest lurt.

En av de gjengående sakene jeg selv irriterer meg over er når journalister skal forklare ting rundt strøm, spenning, volt osv. Det har blitt en felles forståelse for at man får volt igjennom kroppen. Hvordan man skal få til dette vet jeg faktisk ikke... Denne artikkelen er en av mange hvor dette blir skrevet.

For at en journalist skal gjøre en god jobb så må man gjøre seg kjent med saken (1), sjekke opplysninger (2) og bruke sunn fornuft (3). Når da man skal skrive om Volt er, så må man først vite hva Volt er. La oss ta en kjapp innføring...

Volt er en måleenhet for elektrisk spenning. Symbolet er V. Volt er definert som det elektriske potensiale for en watt (måling av effekt - symbol W) over en leder med strøm på en Ampere (måling av elektrisk strøm, også kalt strømstyrke - symbol A). Eller sagt på en annen måte; Volt er en betegnelse på strømmens evne til å trenge gjennom noe.

Tror det har gått litt i ball her for journalistene. Manglende forståelse for forskjellen mellom spenning og strøm er absolutt tilstede. Likevel har det blitt en "norm" å benytte Volt i slike saker, og troen på at journalister endrer sin oppfatning i slike tilfeller er lav...

La oss ta et eksempel på noe annet. Nylig døde den kjente filmlegenden Paul Newman. I den forbindelse hadde en fremtredende nettavis lagt ut et bildearkiv av hans liv. Følgende er sakset fra dette bildearkivet:

Hvem er nå "Kerry Edwards"? Her viser journalisten total mangel på kunnskap. Det er helt ok at underholdnings-journalister ikke har fullstendig greie på utenriks og tidligere valgkamper i USA. Det kan vi ikke forlange. Men da er det også lurt å ikke skrive noe om det.
Denne "Kerry Edwards" er henholdsvis presidentkandidat John Kerry og visepresident-kandidat John Edwards fra forrige president-valgkamp. Det er nemlig helt vanlig at bannere fra valgkampen inkludere både president-kandidatens og visepresident-kandidatens etternavn...

Ingen kommentarer: